Juridicum

With the construction of the new so-called Juridicum, a modern research, teaching and administration building for the Faculty of Law will be built on the site of the former employee parking area in front of Leibnizstraße 4. The main entrance to the Juridicum will be on the north-western side towards Leibnizstraße 4. The building's flexible and communication-orientated layout will enable it to fulfil the requirements of sustainable, viable design. The centrepiece of the faculty building is an entrance area with cascading staircases spanning multiple levels.

In future, with its five storeys, a height of approximately 21 metres, and a length of 91 metres, the building will form the gateway to Leibnizstraße. The exterior area between Leibnizstraße and Schwarzer Weg will be upgraded to be wheelchair accessible, with paved pedestrian and cyclist lanes, so that the two-storey base extends to three storeys towards the lake.

Architecturally, the new building is orientated towards the clear structures of the four existing faculty blocks. The entrance on Leibnizstraße will feature a café with an outdoor area and a bookshop which will enliven the corner of Leibnizstraße/Olshausenstraße.

The foyer is conceptualised as a public forum with working and communication areas. The generous use of glass in the foyer, the similarly-transparent interior partitions and the skylights all brighten the corridor areas and the whole faculty building. The open stairway in the foyer leads to the Examination Office as well as the offices and Dean's Office on the upper levels. There are three large seminar rooms on the first floor. In addition to the administration, office and teaching areas, the Juridicum will in future unite the stocks of the law department libraries on Leibnizstraße and Olshausenstraße, which are currently spread across multiple locations.

We aim to achieve gold certification according to the national assessment system for sustainable building (BNB).

See a photo documentation of this building site